Serviciile electronice devin tot mai populare, achităm facturi, comandăm mâncare, dar și beneficiem de servicii de stat online. Dar cum ne poate ajuta Guvernarea Electronică să fim mai transparenți și mai eficienți? 

 

Internetul, computerele personale și telefoanele mobile ne-au revoluționat viața. Această revoluție afectează, de asemenea, statele prin e-guvernare, în timp ce guvernele din întreaga lume recunosc importanța și beneficiile e-guvernării și caută soluții conexe pentru a-și optimiza serviciile pentru cetățeni.

 

Banca Mondială definește e-guvernarea ca fiind utilizarea tehnologiei informației de către agențiile guvernamentale care sunt responsabile de transformarea informațiilor între oameni, întreprinderi și toți ceilalți actori guvernamentali. Guvernarea electronică are o gamă largă de obiective, inclusiv o mai bună furnizare a serviciilor publice către oameni, îmbunătățirea colaborărilor în afaceri și industrie, abilitarea cetățenilor prin acces la informații sau o guvernare mai eficientă. Avantajele rezultate ale e-guvernării pot fi mai puțină corupție, o transparență mai mare și un confort mai ridicat, dezvoltarea veniturilor și, de asemenea, reducerea costurilor.

 

Vasile Postolache, manager de proiecte în cadrul Agenției de Guvernare Electronică ne-a povestit despre implementarea e-Guvernării în Republica Moldova, tendințe, perspective, dar și realizări.